О нама

Овај сајт се више не ажурира али је доступан на интернету као ресурс за студије и истраживања из области медијског дискурса и новинарства.

Медијска слика: гледишта и анализе је интернетски портал који је настао као дио пројекта из области одговорног новинарства под називом Медијска слика Републике Српске. Пројекат се изводио на Институту за друштвена истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци у периоду од априла 2014. до септембра 2015. године. На овом порталу објављиване су стручне анализе садржаја у медијима, уз помоћ одабраних критеријума за евалуацију медијских написа.

Основни циљеви овог портала били су описивање и указивање на најважније особине медијских садржаја и новинарства у Републици Српској и региону, подстицање и унапређење одговорног новинарства и, на посредан начин, указивање на могуће начине побољшања медијске слике и уређивачких политика у нашим медијима. Анализе текстова у штампи, емисија у електронским медијима и написа са интернетских портала заснивале су се, између осталог, на стручно-теоријским моделима медијске професионалности, као што су тест новинарности, тзв. тест„SMELL“, технике за разоткривање пропаганде, као и на другим приступима.

Задатак написа на овом порталу није био пука критика садржаја у медијима, а посебно не аутора тих садржаја, него једно аналитичко виђење и сагледавање наше „медијске слике“ из стручног и научног угла. Стручне анализе и огледи објављивани су у рубрици Чланци и анализе, а лични осврти и ставови у рубрици Колумне. У рубрици Вијести објављивани су садржаји о медијским слободама, одговорном новинарству, људским правима, стипендијама, семинарима и сл.

Ставови и мишљења изнесени у анализама, чланцима и колумнама на овом сајту су ставови и мишљења њихових аутора, а не руководиоца и истраживача на пројекту Медијска слика Републике Српске, Института, Факултета или уредништва овог портала.

Посљедње ажурирање: 21. септембра 2015. године