Извјештај o истраживањима јавног мнијења на пројекту Медијска слика Републике Српске

1

Научно-истраживачки пројекат „Медијска слика Републике Српске“ бави се темом медија у служби грађана, односно демократском улогом медија у Републици Српској. Као окосницу демократичности медија, пројекат тематизује одговорност медија и професионалност у медијима, односно различите облике анализа и истраживања који су везани за питања одговорног, односно неодговорног новинарства.  Рад на пројекту је почео у априлу 2014. године и траје до априла 2015. године.

Кључна емпиријска истраживања на овом пројекту изведена су у августу и септембру 2014. године. Циљ ових истраживања био је прикупљање релевантних и поузданих података на репрезентативном узорку који ће дати одговоре на питања, између осталог, какви су медији у Републици Српској, како наши грађани користе медије и какве ставове грађани имају о медијима и садржајима које у њима проналазе.

Истраживања су, између осталог, имала за циљ и развој поузданог упитника и репрезентативног случајног узорка који се касније могу користити, како за потребе пројекта, тако и за потребе других истраживања на Институту и Факултету.

Руководилац истраживања био је проф. др Александар Богданић, а координатор Борислав Вукојевић. Остали истраживачи и анкетари били су студенти првог и другог циклуса и истраживачи Института за друштвена истраживања Факултета политичких наука у Бањој Луци.

Према истраживању из септембра 2014. године, интернет користи готово 55% становника Републике Српске, а највећи број грађана на мрежи проводи од 1 до 2 сата дневно. Tелевизија је најгледанији медиј у РС (телевизију не гледа мање од 3% становништва), a књиге уопште не чита или ријетко чита око 62% становника. Грађани у медијима најчешће прате информативне и драмске садржаје (серије и филмове), а политичке и драмске садржаје сматрају и најзаступљенијим. Према овом истраживању, двије трећине испитаника сматра да медији не раде у интересу грађана, већ у интересу политичких странака и оглашивача.

Преузмите цјелокупан извјештај о овим истраживањима са објашњењем методологије и детаљним резултатима.

Share.

About Author

1 коментар

  1. Pingback: Dnevne novine u Republici Srpskoj - Evropska opservatorija za novinarstvo - EJO

Leave A Reply