Sloboda medija u padu u cijelom svijetu

0

Prema najnovijem izvještaju „Fridom hausa”, sloboda štampe u svijetu na najnižem je nivou u posljednjih osamnaest godina. U izvještaju se navodi da je pad u slobodi medija dijelom uzrokovan događajima na Bliskom istoku, kao i onim u Turskoj, Ukrajini i pojedinim zemljama istočne Afrike, kao i pogoršanjem stanja u „relativno slobodnom medijskoj prostoru” Sjedinjenih Američkih Država.

Prema ovom izvještaju, od 197 zemalja i teritorija njih 62 (32%) ima slobodne medije, dok su mediji u 68 (35%) zemalja „djelimično slobodni”, a slobodnih medija uošte nema u 66 zemalja (33%). Međutim, samo 14% svjetskog stanovništva ima slobodne medije, dok 44% nema slobodne medije. Bosna i Hercegovina je u grupi zemalja sa „djelimično slobodnim medijima” i nalazi se na 103. mjestu. Srbija je na 74, Crna Gora na 78, Hrvatska na 83, a Makedonija na 122. mjestu. Od svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, Slovenija je jedina u grupi zemalja sa slobodnim medijima i nalazi se na 38. mjestu.

Prvo mjesto po slobodi medija dijele Holandija, Švedska i Norveška. SAD su na 30, a Velika Britanija je na 36. mjestu. Izvještaj je utemeljen na detaljnom istraživanju 23 grupe pitanja svrstanih u tri kategorije: zakonsku, političku i ekonomsku. Osnovno polazište za vrednovanje i istraživanje je član 19. Opšte deklaracije o pravima čovjeka Ujedinjenih nacija koji kaže da „svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što uključuje i pravo da ne bude uznemiravan zbog vlastitog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi podatke i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.” Najnoviji izvještaj „Fridom hausa” koristi podatke iz istraživanja iz 2013. godine i objavljen je 1. maja 2014. godine. „Fridom haus” je nevladina organizacija osnovana 1941. godine sa sjedištem u Vašingtonu, SAD. Bavi se istraživanjima i širenjem ideje ljudskih sloboda širom svijeta.

Share.

About Author

Leave A Reply