Sloboda medija: BiH na 107. mjestu

0

Bosna i Hercegovina je u izvještaju organizacije Fridom haus u 2014. godini zauzela 107. mjesto od 199 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

Najbolje plasirana država regiona je Slovenija, koja je zauzela 41. mjesto i svrstana je u grupu slobodnih zemalja, dok su sve ostale djelimično slobodne.

U izvještaju se ocjenjuje da veliki broj zemalja na zapadnom Balkanu i dalje pokazuje zabrinjavajući obrazac kršenja slobode medija u 2014. godini.

“Te medijske sredine imaju više zajedničkih problema – tužbe za klevetu i uvredu koje podnose političari i privrednici prijete da uguše kritičko izveštavanje, provladina pristrasnost kada su u pitanju javni emiteri, pritisak na uredništva od strane političkih lidera i privatnih vlasnika vodi u autocenzuru, uznemiravanja, a napadi na novinare prolaze nekažnjeno”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se precizira da je od 199 zemalja, 63 ocijenjeno kao slobodno, 71 kao djelimično slobodno i 65 kao neslobodno.

Najgore ocijenjeni su Bjelorusija, Krim, Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najslobodnije zemlje Norveška, Švedska, Finska, Holandija, Danska, Švajcarska i Luksemburg.

Posljednji izvještaj Fridom hausa rađen je na osnovu analiza 23 mjerila u vezi sa zakonodavnim, političkim u ekonomskim okvirom zemalja.

Izvor: SRNA

Izvor slike: freedomhouse.org

Share.

About Author

Magistar komunikologije, saradnik na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

Leave A Reply