Rezultati ankete: Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

0

Mediji u Bosni i Hercegovini nisu slobodni, a na njihov rad najviše utiču političari, pokazuju rezultati ankete koju je sprovelo Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH). Anketno ispitivanje je sprovedeno među 1.228 građana i građanki u 35 gradova Bosne i Hercegovine, u okviru Javne kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“, a povodom Svjetskog dana slobode medija.

Na pitanje „Da li su mediji u Bosni i Hercegovini slobodni?“ pozitivno je odgovorilo 30 posto građana i građanki, dok 70 posto ispitanih smatra da mediji u Bosni i Hercegovini nisu slobodni. Ubjedljivo najveći uticaj na rad medija imaju političari, smatra 73 posto ispitanih. Slijede vjerski lideri – 13 posto, a na začelju liste uticaja na rad medija su građani – 6 posto i oglašivači – 4 posto, dok 4 posto ispitanika smatra da niko ne utiče na rad medija.

Građani i građanke Bosne i Hercegovine oštro osuđuju napade i prijetnje novinarima, smatrajući ih napadom na osnovna ljudska prava na slobodu govora i izražavanja i demokratske temelje društva u cjelini. Rezultati ankete pokazuju da građani znaju da imaju pravo ulaganja žalbe na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, što im omogućuje Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, jedino samoregulacijsko tijelo za štampane i onlajn medije u zemlji. Naime, na pitanje „Da li ste upoznati sa Vašim pravom da se žalite na neistinito i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija?“, pozitivno je odgovorilo 32 posto ispitanika, negativno 40 posto, dok je 28 posto građana i građanki djelimično upoznato sa ovim svojim pravom.

Javna kampanja i anketno ispitivanje su sprovedeni u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju i Trebinju.

Izvor: vzs.ba

Slika: earthtimes.org

Share.

About Author

Magistar komunikologije, saradnik na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

Leave A Reply