Radionica za novinare u BiH: Sloboda informisanja i osnaživanje novinarstva

0

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizuje Legal Leaks radionicu za novinare u Bosni i Hercegovini „Sloboda informisanja: Osnaživanje novinarstva“, u Sarajevu, 10. i 11. juna/lipnja 2014. godine. Dvodnevnu radionicu Vijeće za štampu u BiH organizuje u saradnji sa Evropskom komisijom, UNESCO, Access InfoSEENPM.

Novinari i mediji se vrlo često suočavaju sa barijerama u pristupu informacijama, naročito ako se informacije odnose na korupciju, organizovani kriminal, kršenje ljudskih prava i druge osjetljive oblasti novinarskog izvještavanja. Predstojeća radionica će pružiti novinarima informaciju kako da koriste svoje pravo na pristup podacima, kakve su odredbe legislative o slobodi pristupa informacijama u BiH, do kakvih podataka se može doći na osnovu EU Regulative 1049, a biće riječi i o data novinarstvu i tehnikama obrade i analize podataka u uslovima novih tehnologija.

Cilj Legal Leaks radionice je osnažiti novinare da u svakodnevnom radu koriste svoje pravo na pristup informacijama, kao alat za odbranu slobode medija i ljudskih prava, čime omogućuju učešće javnosti u donošenju odluka i pozivanju vlasti na odgovornost prema javnom interesu.

Obrazac za prijave se nalazi na ovoj adresi.

Izvor: vzs.ba

Slika: obris.org

 

Share.

About Author

Leave A Reply