Radionica: Mirovno novinarstvo – rod, konflikti i mediji

0

Mediacentar iz Sarajeva 15. i 16. septembra 2014. godine organizuje radionicu Mirovno novinarstvo: rod, konflikti i mediji, a za učešće na radionici mogu se prijaviti novinarke i novinari iz BiH, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na nekom od BiH medija, kao i medijski analitičari i analitičarke i članovi/ce akademske zajednice u BiH.

Koja je uloga novinarstva tokom konflikta i u post-konfliktnom periodu? Da li je riječ o pukom prenošenju činjenica ili se može uraditi još nešto? Da li novinari i novinarke mogu da doprinesu procesu izgradnje mira, poštovanju prava i sloboda?

Mirovno novinarstvo predstavlja drugačiji pristup izvještavanju o konfliktnim i post-konfliktnim situacijama. Prevazilazi uobičajeni pristup koji se fokusira na pitanje pobjednika i gubitnika, brojenja mrtvih tijela, stereotipiziranja drugog i drugačijeg. Mirovno novinarstvo prati uzroke konflikta, izvještava o mogućnostima njegovog rješenja na drugačiji, nenasilni način.

Kao takav, pristup mirovnog novinarstva daje više prostora marginalizovanim grupama u društvima koja su u konfliktnoj situaciji i njihovoj perspektivi sukoba i mogućih rješenja. Jedna od tih grupa koje obično ostaju nevidljive u ovim situacijama su i žene, te će posebna pažnja biti posvećena rodnim aspektima mirovnog novinarstva i izvještavanja o konfliktima.

Trenerski tim radionice čine Jake Lynch, britanski novinar sa dugogodišnjim iskustvom u izvještavanju o konfliktnim situacijama (BBC, Sky News) i Pernilla Ahlsen, novinarka sa iskustvom izvještavanja o konfliktima na Bliskom Istoku.

Svi zainteresovani svoje prijave mogu slati na kontakt@media.ba najkasnije do 5. septembra 2014. godine. Organizator pokriva troškove puta i smještaja za učesnice/ke van Sarajeva. Učešće na radionici je besplatno.

Izvor: media.ba

Izvor slike: keia.org

Share.

About Author

Leave A Reply