Održana konferencija „Procesi pomirenja u Bosni i Hercegovini: uloga medija i stavovi građana“

0

Institut za društvena istraživanja (IDI) Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Bosni i Hercegovini organizovao je 7. aprila 2015. godine konferenciju „Procesi pomirenja u Bosni i Hercegovini: uloga medija i stavovi građana“.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati šestomjesečnog projekta koji je proveo IDI u partnerstvu sa KAS BiH na temu„Mediji u procesu pomirenja: pokrivanje društvenih događaja“, a zatim su predstavnici medija vodili panel diskusiju sa prisutnima o svojim iskustvima rada u medijima. Cilj projekta je bio isticanje značaja objektivnog medijskog izvještavanja u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, a rezultati koji su predstavljeni su pokazali da mediji još uvijek ne izvještavaju dovoljno o događajima iz drugog entiteta, te da su uglavnom zastupljene negativne teme sa suprotne teritorije.

Predmet analize bila su tri dnevna lista u BiH: Glas Srpske, Dnevni Avaz i Dnevni list, zatim web portali Nezavisnih, Oslobođenja i Večernjeg lista, kao i Dnevnik 2 RTRS i Dnevnik 2 FTV. Analiza, koja je provedena od 23. septembra 2014. do 22. marta 2015, obuhvatala je ukupan broj tekstova o drugom entitetu, broj informativnih i analitičkih tekstova, zastupljenost rubrika (politika, društvo, kultura), broj autorskih i agencijskih tekstova, te odnos negativnih, neutralnih i pozitivnih izvještavanja.

Borislav Vukojević, mlađi istraživač na projektu, koji se bavio kvanititativnim dijelom analize, istakao je da je udio negativnih tekstova u štampanim medijima značajno veći u odnosu na pozitivne. Glas Srpske je u posmatranom periodu imao 76 negativno obojenih tekstova i samo 3 pozitivna, Dnevni Avaz 68 pozitivna i 21 negativna teksta, dok je kod Dnevnog Lista taj omjer 31 naspram 9. Kada su u pitanju web portali analiza pokazuje da je portal Nezavisnih novina u periodu od 46 dana imao ukupno 135 tekstova o drugom entitetu, portal Oslobođenja 90, dok je list Večernji list temama o drugom entitetu na svom portalu posvetio ukupno 20 tekstova. Udio negativnih priloga o događajima u drugom entitetu na Dnevniku 2 RTRS je 33,3% u ukupnom broju (93 priloga), a na Dnevniku 2 FTV taj udio iznosi 38,4% (broj ukupnih priloga u posmatranom periodu je 78).

Kvalitativni dio analize predstavio je i drugi mlađi istraživač, Stevan Salatić, koji se bavio analiziranjem naslovnica dnevnih novina i omjerom negativnog i pozitivnog izvještavanja u štampanim medijima i Dnevniku 2 na RTRS i FTV. Rezultati su pokazali da ciljani mediji premalo pažnje posvećuju društveno-političkim dešavanjima u suprotnom entitetu, da su teme koje se nalaze na naslovnicama novina teško primjetne i nalaze se na marginama, te da najčešće imaju negativne konotacije o dešavanjima u drugom entitetu. Teme o kojima se najvećim dijelom izvještavalo negativno jesu suđenja optuženima za ratne zločine, izvještavanja o radu institucija suprotnog entiteta, te izvještavanja o manifestacijama, praznicima i simbolima, dok je bilo i primjera pozitivnog izvještavanja poput humanitarnih akcija i pomoći stradalim u poplavama i temama iz oblasti kulture.

Više o rezultatima istraživanja možete pročitati na ovoj adresi.

Izvor: Institut za društvena istraživanja FPN Banjaluka

Share.

About Author

Magistar komunikologije, saradnik na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

Leave A Reply