Objavljen UNESCO Izvještaj „Potrebe i izazovi uspješne samoregulacije medija“

0

UNESCO Izvještaj „Potrebe i izazovi uspješne samoregulacije medija“ analizira potrebe pet postojećih vijeća za štampu u Jugoistočnoj Europi i daje preporuke kako bi podstakao njihovu unaprijeđenu funkcionalnost i održivost.

Izvještaj takođe nudi sveobuhvatan pregled rada ovih pet organizacija i naglašava teške okolnosti u kojima ovih pet vijeća u regionu radi. Izazovi uključuju kombinaciju ekonomskih i političkih uslova, ograničeno održivo finansiranje i visoka vanjska očekivanja da se bave složenim regulatornim problemima.

Izvještaj se oslanja na informacije dobijene iz različitih izvora i predstavlja mješavinu desk istraživanja, prepiske i sastanaka sa predstavnicima svakog vijeća kao i neformalne konsultacije sa vanjskim akterima.

Izvještaj pokazuje da je svako vijeće jedinstveno. Posebni izazovi za svakog pojedinačno su izdvojeni u izvještaju, uključujući detaljnu prezentaciju činjenica o poslovanju vijeća. Međutim, jedan broj sveobuhvatnih pitanja zajednički je za svih pet organizacija:
– Nedostatak finansijske samoodrživosti
– Ograničeni vlastiti resursi
– Ograničena saradnja sa nekim medijima
– Porast online medija

Izvještaj je urađen za potrebe UNESCO Sektora za slobodu izražavanja i razvoj medija, koji je početkom 2013. godine ustanovio projekat namijenjen jačanju sistema održivosti medija u Jugoistočnoj Europi. Cilj projekta samoodrživosti medija u Jugoistočnoj Europi, koji finansira Evropska komisija, jeste promocija medijskih sloboda i održivosti kroz jačanje etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu. Projekat promoviše koncept samoregulacije medija između medija i ostalih sudionika, te radi na podizanju svijesti civilnog društva o pitanjima koja se odnose na medijsku odgovornost.

Više informacija o izvještaju možete pročitati ovdje.

Izvor: vzs.ba

Izvor slike: eu.fotolia.ba

Share.

About Author

Magistar komunikologije, saradnik na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

Leave A Reply