Kadriranje izborom sagovornika: Primjer BN-a

0

Javnost u Republici Srpskoj često ima priliku da se susretne sa medijskim crno-bijelim pogledom na svijet. Sve je manje sadržaja koji daju širok opseg informacija, a sve više onih koji se fokusiraju samo na jednu stranu priče  i na taj način uskraćuju osnovno pravo javnosti. Pravo da dobije informaciju, koja je potpuna nezavisna od bilo kakvog uticaja.

Vijest da je ambasador BiH u Srbiji podnio ostavku, opravdano je našla svoje mjesto u većini medija. Ipak, informacija o njegovoj ostavci medijski je dobila sasvim drugi epilog. Prilikom obrade ove teme, mediji su zaboravili na pravo javnosti da dobije potpunu informaciju. Putem SMELL testa analiziraće se prilog na ovu temu koji je objavljen na BN televiziji.

 „Škrbić više nije ambasador u Beogradu“ je vijest koja je objavljena na internet stranici BN televizije 25.03.2015. godine. Iznad priloga u formi video zapisa, koji je emitovan na Dnevniku 2, nalazi se članak kojim se obrazlaže šta je prethodilo Škrbićevoj ostavci. Iz članka se može saznati koliko je Škrbić bio na ambasadorskoj poziciji, te stav opozicije po ovom pitanju. Takođe, pominju se navodne Škrbićeve „mrlje“ iz prošlosti koji je državu Srbiju i entitet Republiku Srpsku oštetio za 9,5 milona evra..

Analiza izvora u članku  i samom prilogu, ukazuje na određene propuste medija. Naime u članku se kao izvor, koji potvrđuje ostvaku, navodi Predsjedništvo BiH, a kao izvori koji obrazlažu Škrbićev potez navode se izjave PDP-a i SDS-a. Ako uzmemo u obzir da se Škrbićeva politička opredijeljenost vezuje za partiju na vlasti, a da se kao izvor koji obrazlaže ostavku navodi opozicija, onda se opravdano dovodi u pitanje relevantnost izvora. Moglo bi se pretpostaviti da će opozicija ovakav potez Škrbića upotrijebiti za neku vrstu napada na partiju koja je na vlasti u RS. Takođe, prilikom navođenja izjave PDP-a, nigdje nije navedeno ko je dao izjavu koja ima određenu težinu (Obrazloženja koja su navedena u ostavci za PDP su smiješna i netačna). Dalje se navodi da opozicija ovakav potez Škrbića karakteriše kao predstavu za javnost. U ovom slučaju, analiza putem PIE testa je ukazala na greške u kriterijumu  nepristrasnosti (Indepedence). Činjenica da se kao izvor koriste izjave opozicije, a da je ambasador član partije na vlasti, dovodi u pitanje nepristrasnost izvora. Takođe, stiče se utisak uopštavanja po pitanju stava opozicije, jer nije navedena ni stranka ni pojedinac koji je iznio stav po ovom pitanju.

U prilogu se može čuti izjava Ranka Škrbića povodom ostavke, kojom on obrazlaže svoj postupak. Takođe, puštene su i izjave Mladena Bosića ispred SDS-a, kao i Dragana Čavića ispred NDP-a. Prilikom navođenja izjave PDP-a, opet je ostalo nepoznato ko je to izjavio u ime stranke. Kao izvor koji obrazlažu Škrbićev potez, kao i u članku, puštene su izjave Mladena Bosića (SDS) i Dragana Čavića (NDP).

Prema SMELL testu, nakon ispitivanja izvora utvrđuju se motivi sadržaja. Ako se osvrnemo na izvore i pogledamo izjave opozicionih stranaka, koje se mogu okarakterisati kao pristrasne, možemo zaključiti da je motiv neprincipijelno ubjeđivanje. Dakle, izjave izvora ukazuju na netransparentnost, jer  više liče na političku kampanju protiv vlasti, nego na izjave iz kojih se može izvući konkretan zaključak (PDP – „Škrbić nikada nije razumio šta znači biti ambasador, jer je više vremena provodio na sjednicama organa SNSD-a, na gradilištu na Paprikovcu i na utakmicama košarkaškog kluba „Igokea“, nego u Beogradu“). Saznali smo da je predstava – ali ne i zašto. Saznali smo da je obrazloženje ostavke netačno – ali nismo dobili dokaz za to. Saznali smo da Mladen Bosić smatra da je Škrbić imao druge razloge za podnošenje ostavke. Ako se uzme u obzir i to da se članak kao i prilog, svode na optužbe i izjave opozicije, onda bi motiv mogao biti afirmativan odnos prema opoziciji.

Dokazi imaju veliki uticaj na kvalitet novinarskog teksta, pa i sam kvalitet informisanja javnosti. Kao materijalni dokaz, za objavljeni članak mogao bi se posmatrati pomenuti audio zapis (prilog). Međutim, prilikom  njegove analize uočeni su nedostaci u načinu tretiranja vijesti. Razlozi Škrbićeve ostavke su prikazani u vidu njegovog saopštenja za javnost. Medij iznosi da je Škrbić podnio ostavku dan nakon posjete predsjednika RS i dan prije sjednice Predsjedništva, na kojoj je trebao da bude smijenjen (Ranko Škrbić podnio je ostavku na mjesto ambasadora BiH, dan nakon što je šef stranke Milorad Dodik, bio u Beogradu i dan prije sjednice Predsjedništva, na kojoj je kako saznajemo trebalo da bude smijenjen).

Kriterijum isključenosti (Left out) ukazuje na jedan vid izostavljanja informacija.  Medij izjavama potvrđuje ono što je već naveo, a za to ne iznosi bilo kakve dokaze. U ovom slučaju argumenti su izjave, što je sa gledišta novinarski potpune i provjerljive informacije – jedan vid diskriminacije druge strane. Takođe, nije moguće čuti stav vlasti na ovu temu, iako medij indikativno Škrbićev potez povezuje sa predsjednikom RS („…Ranko Škrbić podnio je ostavku na mjesto ambasadora BiH, dan nakon što je šef stranke Milorad Dodik, bio u Beogradu“).

Ono što je ključno u ovoj analizi su logičke greške. U analiziranom članku i prilogu, pogrešno izvedeni zaključci su uslovili upitan kredibilitet vijesti (interna logičnost). Naime, medij se fokusirao isključivo na stav opozicije (izjave PDP-a, SDS-a, stav opozicije,) te oslanjajući se na saznanja izveo određene zaključke (…Škrbić je podnio ostavku dan prije sjednice Predsjedništva, na kojoj je kako saznajemo, trebalo da bude smijenjen ). U prilogu su napravljene dvije logičke greške: ne slijedi (non sequirtus) i nedostatak konteksta (lack of context). Logička greška ne slijedi je naprevljena prilikom iznošenja zaključaka, koji se zasnivaju na neprovjerenim premisama (Škrbić je podnio ostavku dan prije sjednice Predsjedništva, na kojoj je kako saznajemo, trebalo da bude smijenjen). Logička greška nedostatka konteksta je napravljena prilikom izvođenja zaključka na osnovu izjava opozicije. „Jasno je da je Škrbić saznao da će biti povućen na sjednici Predsjedništva BiH i da se to ne bi desilo on je podnio ostavku- prilog, izjava Mladena Bosića, SDS“. Ovakav zaključak se ne bi dovodio u pitanje da je medij uzeo izjavu iz Predsjedništva, koja bi potvrdila ove navode.

Prije svega, treba imati u vidu da javnost zaslužuje potpunu i tačnu informaciju. Medij osim što informiše, ima zadatak i da edukuje javnost. Sasvim je logično da društvo nije upućeno u sve segmente društvenog i političkog života. Zbog toga se od medija traži osnovna odgovornost – da ponudi informacije koje će građanima omogućiti lakše donošenje odluka ili mišljenja. Novinarska profesija podrazumijeva potpuno izvršavanje zadataka, ne djelimično i površno.

 Izvor slike: eu.fotolia.com

Share.

About Author

Leave A Reply