Izvještaj o istraživanjima javnog mnijenja na projektu Medijska slika Republike Srpske

1

Naučno-istraživački projekat „Medijska slika Republike Srpske“ bavi se temom medija u službi građana, odnosno demokratskom ulogom medija u Republici Srpskoj. Kao okosnicu demokratičnosti medija, projekat tematizuje odgovornost medija i profesionalnost u medijima, odnosno različite oblike analiza i istraživanja koji su vezani za pitanja odgovornog, odnosno neodgovornog novinarstva.  Rad na projektu je počeo u aprilu 2014. godine i traje do aprila 2015. godine.

Ključna empirijska istraživanja na ovom projektu izvedena su u avgustu i septembru 2014. godine. Cilj ovih istraživanja bio je prikupljanje relevantnih i pouzdanih podataka na reprezentativnom uzorku koji će dati odgovore na pitanja, između ostalog, kakvi su mediji u Republici Srpskoj, kako naši građani koriste medije i kakve stavove građani imaju o medijima i sadržajima koje u njima pronalaze.

Istraživanja su, između ostalog, imala za cilj i razvoj pouzdanog upitnika i reprezentativnog slučajnog uzorka koji se kasnije mogu koristiti, kako za potrebe projekta, tako i za potrebe drugih istraživanja na Institutu i Fakultetu.

Rukovodilac istraživanja bio je prof. dr Aleksandar Bogdanić, a koordinator Borislav Vukojević. Ostali istraživači i anketari bili su studenti prvog i drugog ciklusa i istraživači Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci.

Prema istraživanju iz septembra 2014. godine, internet koristi gotovo 55% stanovnika Republike Srpske, a najveći broj građana na mreži provodi od 1 do 2 sata dnevno. Televizija je najgledaniji medij u RS (televiziju ne gleda manje od 3% stanovništva), a knjige uopšte ne čita ili rijetko čita oko 62% stanovnika. Građani u medijima najčešće prate informativne i dramske sadržaje (serije i filmove), a političke i dramske sadržaje smatraju i najzastupljenijim. Prema ovom istraživanju, dvije trećine ispitanika smatra da mediji ne rade u interesu građana, već u interesu političkih stranaka i oglašivača.

Preuzmite cjelokupan izvještaj o ovim istraživanjima sa objašnjenjem metodologije i detaljnim rezultatima.

Share.

About Author

1 komentar

  1. Pingback: Dnevne novine u Republici Srpskoj - Evropska opservatorija za novinarstvo - EJO

Leave A Reply