Evropski sud za ljudska prava: Portali odgovorni za komentare tekstova

0

Estonski internetski portal Delfi u matičnoj zemlji osuđen je za klevete objavljenje na njihovim stranicama, ali u korisničkim komentarima. Nakon suđenja u Estoniji, Delfi je svoj slučaj predao Evropskom sudu za ljudska prava u nadi da će presuda biti odbačena. Međutim, taj je Sud donio odluku i presudio – estonski news portal smatra se odgovornim za sadržaj anonimnih i klevetničkih komentara svojih čitalaca.

Iako su se Estonci pozvali na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodu govora koju ona garantuje, Sud im u ovom slučaju nije bio naklonjen. Donesena presuda prije svega osuđuje ekstremne iskaze mržnje objavljene u komentarima na tom portalu, ali i nedovoljne mjere s njihove strane što se tiče moderiranja komentara i brisanja onih utuživih.

Pravni stručnjaci kažu da ovaj slučaj neće promijeniti prasku Evropskih sudova, niti zahtijeva izmjenu zakonodavstva bilo koje zemlje unutar EU. Međutim, ovakva odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava ima određenu težinu i mogla bi uticati na sve buduće sudske slučajeve sličnog karaktera.

Protiv kažnjavanja medija za govor mržnje anonimno napisanih u komentarima na njihove vijesti ustala je i organizacija Media Legal Defence Initiative, koja smatra da je navedena presuda u suprotnosti s praksama i zakonima Evropske unije.

„Komentari korisnika su važni. Oni omogućuju debatu o stvarima od javnog interesa i postali su integralni dio internetskih medija. Postanu li kompanije odgovorne za korisničke komentare, to će imati velik uticaj na slobodu govora“, navodi MLDI u svom saopštenju.

Izvor: seebiz.eu

Izvor slike: eu.fotolia.com

Share.

About Author

Magistar komunikologije, saradnik na Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka.

Leave A Reply